Rico was 20 jaar verslaafd: ‘Ik ben nu voor het eerst echt clean’

Rico was 25 jaar toen hij dingen begon te zien die er niet zijn. Die waanbeelden waren een gevolg van jarenlang drugsgebruik. Het kostte uiteindelijk 5 detoxpogingen om helemaal van de drank en drugs af te komen. “Ik zie nu pas hoe mooi het leven is. Mijn gevoel was al die jaren afgezwakt.”

“Als mijn kind nu pappa zegt, dan raakt het me recht in mijn hart. Dat is zo mooi, dat ik al huil als ik er aan denk. Ik dacht heel lang dat ik de enige was met dit probleem. Ik ben nooit mijn werk kwijtgeraakt, had een huis, twee auto’s en een relatie. Ik lag niet in de goot met een spuit in mijn arm. Dus ik vond mijzelf geen junk, maar ik was wel ontzettend verslaafd. Eerst aan drugs én drank en later alleen aan drank.

Een verslaving kost ontzettend veel tijd en energie. Ik was er altijd mee bezig in mijn hoofd. Toen mijn vriendin zwanger was van ons eerste kind ben ik gestopt met de drugs, maar niet met de drank.

Stiekem
Natuurlijk was zij daar niet blij mee. We maakten er afspraken over, maar daar hield ik me niet aan. Ik ging het stiekem doen. Ik verstopte drank, kocht pepermuntjes om mijn adem te maskeren. Als ik terugkijk zie ik dat ik een walgelijk persoon was. Mijn gedrag vind ik eigenlijk nog erger dan de verslaving. Mijn vriendin vertrouwt mij met niks, en dat begrijp ik ook. Na de vijfde keer in een afkickkliniek heb ik hulp gezocht bij een 12 stappen zelfhulpgroep. Daar zag ik mensen die al vijf of zes jaar helemaal clean waren. Ik geloofde dat eerst helemaal niet!

Genieten
Maar nu heb ik voor het eerst in mijn leven het gevoel dat ik ook clean kan blijven. Het voelt alsof een muur afbreekt. Ik kan weer genieten van hele kleine dingen in het leven en dat gun ik iedereen. Ik heb om me heen gezien dat verslaafden onherroepelijk eindigen in de gevangenis, in de psychiatrie of in de dood. Ik denk dat diep in zijn hart elke verslaafde graag geholpen wil worden. Hulp vragen is heel, heel moeilijk. Maar als ik het kan na twintig jaar verslaafd, dan kun jij dat ook.”

"Als mijn kind nu pappa zegt, dan raakt het me recht in mijn hart. Dat is zo mooi, dat ik al huil als ik er aan denk.”