1. Herken de signalen

Jongeren zitten graag op hun mobiele telefoon. Daar is niets geks aan, maar de volgende dingen zijn wel gek:

  • Je kind doet geheimzinnig over met wie hij of zij steeds contact heeft.
  • Je kind gaat meteen naar buiten na een berichtje of telefoontje.
  • Je kind gebruikt 2 of meer telefoons.

Als je kind plotseling dure nieuwe spullen heeft, dan is het een goed idee om te kijken hoe je kind daar aan komt. Denk bijvoorbeeld aan dure kleding, een scooter, smartphone, een duur horloge, dure sieraden of aan veel cash geld. Bijvoorbeeld meerdere briefjes van 50 euro of hogere bedragen.

Als je drugs vindt in de slaapkamer van je kind, gebruikt je kind misschien zelf drugs. Het zou ook kunnen dat je kind meewerkt aan drugshandel: het kopen en verkopen van drugs. Dit zijn aanwijzingen voor het meewerken aan drugshandel:

  1. Je vindt veel drugs.
  2. Je vindt een weegschaal. Dat is voor het verdelen van de drugs in porties.
  3. Je vindt plastic zakjes of kleine envelopjes om de drugs in te doen.
  4. Je vindt 1 of meer wapens. 

Let op:  Gooi drugs die je vindt niet gelijk weg. Zeker niet als het om veel pillen of poeder gaat. Deze drugs zijn veel geld waard. Als de drugs ineens weg zijn, kan je kind een grote schuld krijgen. Dit heet een straatschuld. Hierdoor kan je kind met bedreigingen of geweld te maken krijgen.

Je kind gaat plotseling minder om met vrienden en vriendinnen of gaat ineens om met nieuwe vrienden die vaak voor korte bezoeken komen. Dat kunnen ook oudere mensen zijn. Het kan zijn dat je zoon of dochter negatief verandert door deze nieuwe vrienden. Probeer te ontdekken hoe je kind de nieuwe vrienden heeft ontmoet en hoe ze vrienden zijn geworden.

Dat je kind ingaat tegen jou als ouder hoort erbij. Jongeren ontwikkelen zo hun eigen mening en het helpt om zelfstandig te worden. Let wel op als je kind dit plotseling vaker gaat doen. Kijk goed waar dit door komt, zeker als je kind geen contact meer wil met familie en vrienden of als je kind steeds minder naar school gaat.

Je kind gaat steeds minder naar school en haalt slechtere cijfers. Misschien meldt iemand van school wel dat er zorgen zijn om je kind.

Let op of je kind ander gedrag krijgt. Jongeren die betrokken raken in de drugshandel krijgen veel stress. Ze moeten dingen doen die niet mogen. Of worden door anderen onder druk gezet. Door de stress wordt je kind snel boos of agressief. Maar de stress kan je kind ook bang, achterdochtig of depressief maken. Of je merkt dat je kind liegt.

Het is vreemd als je kind laat thuis komt of juist laat van huis weggaat. Zeker als je kind daar niets over wil vertellen en smoesjes verzint. En dat geldt ook voor als je kind naar plekken gaat ver van huis.

Je kind heeft een verslaving, zoals aan drugs, alcohol of gokken. Deze verslaving kan een reden zijn om mee te werken aan drugshandel. Dat kan op 2 manieren:

  • Door drugs te verkopen verdient je kind genoeg geld om de eigen verslaving te betalen.
  • In ruil voor de eigen drugs moet je kind bepaalde dingen doen. Bijvoorbeeld drugs bewaren voor anderen, pakketjes rondbrengen, drugs verkopen, of op de uitkijk staan.

In de drugshandel is veel geweld. Er zijn vaak ruzies over drugs, klanten en geld. Let op als je kind wonden en blauwe plekken heeft en het onduidelijk is hoe dat is gekomen.

Niet elk individueel signaal hoeft natuurlijk direct te betekenen dat je kind betrokken is bij criminele activiteiten. Herken je meerdere activiteiten? Lees hieronder dan hoe je het gesprek met je kind kan voeren en welke hulp er beschikbaar is.

2. Ga in gesprek met je kind

Hoe moeilijk ook, het is belangrijk dat je in gesprek gaat met je kind. En in gesprek blijft. Probeer erachter te komen hoe en waarom je kind drugs is gaan gebruiken of met drugshandel is begonnen. Bijvoorbeeld voor het geld, om erbij te horen, groepsdruk, dwang. Met een gesprek los je de problemen niet meteen op. Maar het zorgt ervoor dat je betrokken blijft. In de gesprekken kun je samen afspraken maken en over oplossingen nadenken. Bijvoorbeeld ook over hulp zoeken.

Crimitalk 
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het voeren van zo’n moeilijk gesprek? Op www.crimitalk.nl vind je 40 stellingen en vragen om te bespreken met
je kind. Op het achterliggend platform vind je heel veel informatie over drugs, wapens en criminaliteit. Ook kun je er terecht bij hulppartners.

Zorg dat je rustig bent als je dit gesprek start.

Dat zijn vragen waarin je niet laat merken wat je van iets vindt. Dit is een neutrale vraag: Waar was je gisteravond? Of: Hoe was het gisteravond? Dit is geen neutrale vraag:  Heb je gisteravond weer op straat rondgehangen?

Laat je kind zijn verhaal doen en laat je kind daarbij uitpraten.

Als je kind voelt en merkt dat je hem of haar afkeurt, zal je kind minder vertellen. Door dit niet te doen, laat je zien dat je kind bij jou terecht kan.

Laat merken dat je echt wil weten wat je kind meemaakt en hoe je kind zich daarbij voelt.

Je kunt wel vertellen dat je boos bent of verdrietig, maar laat het liever niet zien. Je kunt ook je grenzen aangeven: wat is voor jou gedrag dat echt niet kan in je huis.

3. Zoek hulp!

Vertel je zorgen aan iemand die je vertrouwt: een familielid, een vriend of vriendin, iemand uit de buurt. Je zou ook kunnen denken aan de huisarts, een mentor van school of andere hulpverlener die je al kent. Zo krijg je steun en hoef je niet alles alleen te bedenken.

 

In veel gemeenten werken jongerenwerkers. Zij kunnen met je meedenken. En ze kennen misschien de personen met wie je kind omgaat. Zij kunnen ook meedenken over dagbesteding zoals een bijbaan of sportactiviteit. Zoek op internet welke organisatie het jongerenwerk uitvoert in jouw gemeente.

Fier! is een organisatie waar jongeren anoniem hun verhaal kunnen vertellen. Dit kan door online te chatten met een hulpverlener. De naam van je kind blijft geheim voor de hulpverlener. De hulpverlener luistert naar je kind, geeft informatie en helpt je kind als hij/zij dat wil.

Er zijn organisaties waarbij ervaringsdeskundige ouders andere ouders steunen:

  1. Stichting de Moeder is de Sleutel
    Deze stichting steunt moeders van kinderen die te maken hebben met politie en justitie. Of van kinderen die daar kans op hebben.
  2. Stichting Moedige Moeders
    Speelt drugsverslaving een rol bij je kind? Deze stichting steunt ouders van kinderen die verslaafd zijn aan drugs.

Maak je je zorgen over de situatie van je kind of de veiligheid van je kind? Neem dan contact op met de wijkagent. Je vindt de wijkagent van jouw buurt op de website van de politie. Vul je postcode of plaatsnaam in.