7 tips om te praten met een vriendin als je je zorgen maakt
Je hebt een onderbuikgevoel dat er iets mis is met een vriendin. Ze gedraagt zich opeens anders en ze pronkt met nieuwe dure spullen die ze van een oudere jongen heeft gekregen. Hij appt haar de hele dag door. Er klopt iets niet. Maar wat kun je doen? Hier volgen 7 tips om met haar in gesprek te gaan.
Soms lijkt een jongen bijna té perfect. Ze kent hem pas net via Snap. Hij geeft haar super veel aandacht en dure cadeaus. Maar dan slaat zijn gedrag om. Hij zet haar onder druk om dingen te doen die verboden zijn, zoals drugs bewaren of bezorgen. Of om met iemand naar bed te gaan. Het geld dat ze daar mee verdient is (deels) voor hem. Als ze niet meewerkt, bedreigt hij haar of zet hij haar naaktfoto’s online. Ze is bang en schaamt zich. Ze durft er met niemand over te praten.
Jij ziet haar gedrag veranderen. Je maakt je zorgen. Wat is er aan de hand? Het kan zijn dat je vriendin slachtoffer is van criminele of seksuele uitbuiting. Dat betekent dat ze wordt gebruikt om strafbare dingen te doen. Hoe kun je je zorgen het beste bespreekbaar maken?
- Bereid jezelf voor
Voordat je het gesprek aangaat, is het belangrijk om te weten wat criminele en seksuele uitbuiting is en op welke signalen je kunt letten. Mensen die uitgebuit worden kunnen in een kwetsbare positie zitten. Ze kunnen bang zijn dat hun familie iets wordt aangedaan of dat ze verraden worden als ze hun mond open trekken. Begrijpen wat uitbuiting is kan je helpen om met begrip het gesprek te voeren. Slachtoffers hebben zelf vaak niet door dat zij uitgebuit worden, omdat daders manipulatief zijn. Op deze pagina kan je meer lezen over wat criminele en seksuele uitbuiting inhoudt.
- Kies het juiste moment en de juiste plek
Het is belangrijk om het gesprek in een veilige en rustige omgeving te voeren. Zorg ervoor dat jullie ongestoord kunnen praten en dat je vriendin zich op haar gemak voelt. Vermijd daarom drukke of openbare plekken en kies voor een moment waarop je vriendin niet afgeleid is.
- Begin het gesprek voorzichtig
Begin het gesprek zonder beschuldigingen of directe verwijten. Vriendinnen die in een situatie van uitbuiting zitten, kunnen zich schamen, bang zijn of zich verraden voelen. Door voorzichtig en open te beginnen, geef je haar de ruimte om haar verhaal te doen, zonder dat ze zich meteen hoeft te verdedigen.
Je kan het gesprek bijvoorbeeld beginnen met:
- “Ik heb gemerkt dat er iets aan de hand lijkt te zijn, en ik maak me zorgen om je.”
- “Hoe gaat het met je? Ik merk dat je de laatste tijd wat anders bent.”
- Toon begrip en luister zonder oordeel
Je vriendin heeft misschien tijd nodig om zich open te stellen. Het is belangrijk om zonder oordeel te luisteren en haar niet onder druk te zetten. Slachtoffers kunnen zich vaak schamen of bang zijn om eerlijk te zijn.
Vermijd:
- Verwijten maken of vragen als: “Waarom heb je dit laten gebeuren?”
- Haar situatie onderschatten met uitspraken als: “Zo erg kan het toch niet zijn?”
Wat je wel kan zeggen:
- “Je hoeft niet alles nu te vertellen, maar ik wil je laten weten dat ik er voor je ben, wat er ook aan de hand is.”
- “Ik wil je graag helpen en je hoeft dit niet alleen door te maken.”
Slachtoffers kunnen zich vaak schamen of bang zijn
- Bied hulp aan
Als je vriendin haar zorgen of situatie deelt, bied dan hulp aan. Vraag haar wat ze nodig heeft en welke stappen ze bereid is te nemen. Soms is iemand nog niet klaar om actie te ondernemen, maar het gevoel dat er iemand is om op te steunen kan al veel betekenen.
Voorbeelden van hulp:
- “Zou je het fijn vinden als ik met je meega naar een vertrouwenspersoon of hulpverlener?”
- “We kunnen samen informatie opzoeken over waar je terecht kunt.”
Het kan zijn dat je vriendin geen hulp durft te zoeken, omdat zij zelf strafbare dingen heeft gedaan. Ze is bang dat ze opgepakt kan worden. Je kunt dan aangeven dat als zij gedwongen of onder druk is gezet om die dingen te doen, ze een slachtoffer en geen dader is. Ze krijgt dan geen straf. Dat heet het non-punishmentbeginsel.
Op deze pagina lees je meer over mogelijkheden om hulp te krijgen.
- Respecteer haar keuzes, maar blijf steun bieden
Misschien is je vriendin er nog niet klaar voor om hulp te zoeken of stappen te ondernemen. Dit kan frustrerend zijn, vooral als je ziet dat ze verdriet heeft en in een nare situatie zit. Maar het is belangrijk om haar keuzes te respecteren en haar te laten weten dat je er voor haar bent wanneer ze wél hulp wil zoeken.
Wat je kan doen:
- Blijf beschikbaar en check regelmatig hoe het met haar gaat.
- Houd contact en laat weten dat je er voor haar blijft, ook als ze niet meteen actie onderneemt.
- Het kan voor jou ook heftig zijn om dit mee te maken. Deel je zorgen met iemand die je vertrouwt, zoals je ouder of mentor. Of je kunt anoniem online advies vragen bij Keerpunt.
- Zoek professionele hulp
Als je vriendin geen hulp wil zoeken maar je sterke vermoedens hebt dat ze wordt uitgebuit, kun je overwegen om zelf contact op te nemen met hulporganisaties, zoals bij Keerpunt, SHOP Jeugd en CoMensha. Zij kunnen je (anoniem) advies geven over wat je kan doen zonder je vriendin in gevaar te brengen.
Is je vriendin in direct gevaar? Bel altijd 112!