Antwoord op

Veelgestelde vragen

Drugscriminaliteit onder jongeren voorkomen is een ingewikkelde opgave. Veel verschillende partijen, belangen en perspectieven spelen hierin een rol. We kunnen ons goed voorstellen dat je met vragen zit. Daarom zetten we de belangrijkste vragen voor je op een rij.

Wat zijn jouw dromen en doelen voor de toekomst? Ontdek hoe je jouw talenten kunt gebruiken om je eigen pad te volgen. Skill School is een community voor jongeren in Den Haag, Leiden en Ede waar je gratis van alles kunt leren, van content maken tot een kledinglijn ontwerpen en een eigen business opzetten. The future is in your hands!

Check de gratis workshops en meld je aan!

Zoek je aan hulp, informatie of advies? De professionele hulpverleners van SHOP Jeugd zijn er voor jou. Bel of app (anoniem!) via: 06 1004 4944 of 06 1400 7438

Zit je in een gevaarlijke situatie en heb je direct hulp nodig? Bel altijd 112!

Neem contact op met SHOP Jeugd.

Heb je een vriendje dat je verleidt of dwingt om iets te doen wat je niet wilt? Bij Keerpunt kun je veilig, anoniem en gratis je verhaal delen met het chatteam. Ook als je je zorgen maakt om iemand anders. De chatmedewerkers luisteren naar jouw verhaal, kijken samen met jou naar je situatie en veiligheid, welke hulp jij nodig hebt en welke opties er zijn.

Chat met Keerpunt.

Het is strafbaar om iemand te gebruiken, onder druk te zetten of te dwingen tot criminaliteit. Moet je ook de spullen of het geld dat je hiermee verdient (voor een deel) weggeven aan de persoon die jou hiervoor gebruikt? Dit heet criminele uitbuiting en valt onder mensenhandel.  
 
Als je slachtoffer bent van mensenhandel, dan word je niet gestraft voor de dingen die je onder druk hebt moeten doen. Dat heet het non-punishmentbeginsel. 

Bij seksuele uitbuiting word je gedwongen om seks te hebben tegen betaling. Het geld dat je hiermee verdient gaat (voor een deel) naar iemand anders. Het kan ook zijn dat je seks moet hebben in ruil voor onderdak, kleding of drugs. 

Degene die jou gebruikt, onder druk zet of dwingt kan iemand zijn die je via Social Media hebt ontmoet. Uitbuiting kan ook plaatsvinden binnen een relatie, vriendschap of familie. 

Dwang is niet altijd geweld. Iemand kan dreigen naaktfoto’s te verspreiden, je onder druk zetten omdat je schulden moet afbetalen, of dreigen met geweld tegen jou of je familie. Dwang kan op verschillende manieren gebeuren. Oók als je eerst dacht dat je dit zelf ook wilde en óók als je een deel van het geld of dure spullen mag houden kun je slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting. 

Informatie, hulp op advies nodig?

Neem (anoniem) contact op met SHOP Jeugd!

Bij criminele uitbuiting word je gebruikt, onder druk gezet of gedwongen om strafbare dingen te doen. Je moet de spullen of het geld dat je hiermee verdient (voor een deel) weggeven aan de persoon die jou hiervoor gebruikt. 

Degene die jou gebruikt, onder druk zet of dwingt kan iemand zijn die je via Social Media hebt ontmoet. Uitbuiting kan ook plaatsvinden binnen een relatie, vriendschap of familie. 

Dwang is niet altijd geweld. Iemand kan dreigen naaktfoto’s te verspreiden, je onder druk zetten omdat je schulden moet afbetalen, of dreigen met geweld tegen jou of je familie. Dwang kan op verschillende manieren gebeuren. 

Oók als je eerst dacht dat je dit zelf ook wilde en óók als je een deel van het geld of dure spullen mag houden kun je slachtoffer zijn van criminele uitbuiting. 

Bij gedwongen criminaliteit word je door iemand gebruikt, onder druk gezet of gedwongen om strafbare dingen te doen. Je moet bijvoorbeeld drugs bewaren of dealen. Of je moet winkeldiefstallen plegen, mensen oplichten, je bankrekening afstaan of andere mensen ronselen om iets illegaals te doen. Gedwongen criminaliteit kent nog veel meer vormen.

Herken je dit uit je eigen leven? Of maak je je zorgen om een ander?

Chat anoniem met Keerpunt

Dealbreakers helpt gemeenten bij het opzetten en versterken van een preventieve lokale jeugdaanpak. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het organiseren van een signaaloverleg met de gemeente, betrokken partners en scholen. Daarnaast biedt Dealbreakers scholen van deelnemende gemeenten een doorlopende leerlijn aan van interventies die zijn toegespitst op verschillende leerjaren en doelgroepen. De interventies leren jongeren bijvoorbeeld criminele uitbuiting te herkennen, de gevolgen ervan in te zien en welke positieve alternatieven er zijn. Docenten en ouders leren welke signalen kunnen duiden op criminele betrokkenheid en wat ze kunnen doen als ze zich zorgen maken.

Bekijk de Dealbreakers doorlopende leerlijn

Kapot Sterk is een preventieprogramma voor leerlingen van groep 7 en 8, gericht op het vergroten van hun weerbaarheid tegen de verleidingen van (drugs)criminaliteit. Het programma focust op het bewustmaken van leerlingen over de risico’s van verkeerde keuzes en de kansen van goede keuzes. Door middel van interactieve lessen worden sociaal-emotionele vaardigheden zoals zelfbeheersing, zelfvertrouwen, empathie, probleemoplossend vermogen en veerkracht ontwikkeld.

Gemeenten die meedoen aan Dealbreakers kunnen Kapot Sterk inzetten op hun basisscholen.

Bekijk de website van Kapot Sterk.

Keerpunt is een anonieme chat voor als je onder druk staat of betrokken bent geraakt bij criminaliteit. Hier kun je anoniem je verhaal delen, ook als je je zorgen maakt over iemand anders. Je mag delen wat je wil. Het chat-team van Keerpunt luistert naar je, denkt met je mee en helpt als je dat wilt. Praat erover!

Chat met Keerpunt

Skill School biedt jongeren tussen de 12 en 30 jaar een community waar zij hun talenten kunnen ontdekken, zelfvertrouwen opbouwen en een maatschappelijke bijdrage leveren. Ze krijgen persoonlijke begeleiding van coaches en kunnen 6 maanden lang gratis een programma volgen vol workshops. Bijvoorbeeld in ondernemen, documentaire maken, jongerenwerk en ontwerpen. Skill School heeft een locatie in Leiden, Den Haag en in Ede.

Meer weten of jezelf of iemand in je omgeving aanmelden?

Bekijk de site van Skill School

Alle gemeenten in de regio’s Haaglanden en Hollands Midden kunnen zich aansluiten bij Dealbreakers. Dealbreakers helpt gemeenten bij het organiseren van een lokale aanpak gericht op het terugdringen en voorkomen van jeugdcriminaliteit. Benieuwd hoe de aanpak in elkaar steekt en wat de voorwaarden zijn?

Download het
Dealbreakers Implementatieplan

Als ouder of familielid kan je voorkomen dat je kind afglijdt in de criminaliteit. Je kent je kind of leerling meestal als geen ander. Je ziet of voelt het vaak als iets niet klopt. Bijvoorbeeld als het gedrag van het kind opeens verandert.
Hoe weet je of je zorgen terecht zijn? Waar kun je op letten?

Bekijk de Dealbreakers Signalenkaart

 

Het is belangrijk dat je in gesprek gaat met je kind en in gesprek blijft. Ga het gesprek op een rustige manier aan, stel neutrale vragen en luister naar je kind. Probeer erachter te komen hoe en waarom je kind drugs is gaan gebruiken of met drugshandel is begonnen. Bijvoorbeeld voor het geld, om erbij te horen, groepsdruk of dwang. Met een gesprek los je de problemen niet meteen op. Maar het zorgt ervoor dat je betrokken blijft. In de gesprekken kun je samen afspraken maken en over oplossingen nadenken. Bijvoorbeeld ook over hulp zoeken. Op www.crimitalk.nl vind je 40 stellingen en vragen om te bespreken met je kind.

Wil je anoniem praten over je zorgen en hulp vragen?

Chat anoniem met Keerpunt 

Dealbreakers helpt scholen passende interventies in te zetten die de weerbaarheid van jongeren versterken en die aansluiten op de lokale jeugdaanpak. Dealbreakers heeft een doorlopende leerlijn samengesteld van interventies die zijn toegespitst op verschillende leerjaren en doelgroepen. De interventies leren jongeren bijvoorbeeld criminele uitbuiting te herkennen, de gevolgen ervan in te zien en welke positieve alternatieven er zijn. Docenten en ouders leren welke signalen kunnen duiden op criminele betrokkenheid en wat ze kunnen doen als ze zich zorgen maken.

Bekijk de Dealbreakers doorlopende leerlijn

Uit onderzoek blijkt dat scholen een belangrijke plek zijn waar jongeren benaderd worden om bijvoorbeeld drugs te dealen. Docenten kunnen een rol spelen in het signaleren van zorgelijk gedrag. Wanneer moet je als docent wat doen met je onderbuikgevoel? En wat kun je doen?

Bekijk de Dealbreakers Signalenkaart

Bekijk het stappenplan voor schoolmedewerkers 

 

Dealbreakers.nl is een platform dat zich richt op het bewustmaken van jongeren, ouders en professionals over de gevolgen van drugscriminaliteit.  Gemeenten in de regio’s Haaglanden en Hollands Midden kunnen hieraan meedoen. We werken samen met scholen, gemeenten, politie, OM, Zorg- en Veiligheidshuizen, jongerenwerk, jongeren en ouders.

Staat jouw vraag er niet bij?

Vul het contactformulier in of stuur een mail naar [email protected].

Neem contact op met Dealbreakers