Bewuster omgaan met alcohol en drugs? Tips van en voor studenten
Tien biertjes op een avond. Een lijntje op een feestje en een pilletje op een festival. Je studententijd wordt vaak gezien als een tijd om te experimenteren. Vanzelfsprekend! Of toch niet? Tijd om het erover te hebben!
Om overmatig drugs- en drankgebruik in het studentenleven bespreekbaar te maken, is de COKE SHOW in het leven geroepen: een interactieve theatervoorstelling die door Stichting Time Out en Stichting Lieve Mark samen met studenten is ontwikkeld.
De voorstelling trekt langs studentensteden en nodigt jongvolwassenen uit om na te denken over de invloed van middelgebruik op henzelf en hun vriendengroep. Daarnaast werpt de show een licht op de bredere gevolgen, zoals de impact op het milieu en op het leven van mensen die misschien ver van je af lijken te staan. Denk hierbij aan gezinnen in buurten waar drugscriminaliteit de overhand heeft of kwetsbare jongeren die onder druk worden gezet om als drugskoerier te werken.
Wil je zelf het gesprek aangaan met je vrienden of huisgenoten? Hier zijn praktische tips om bewust met middelen om te gaan en elkaar te ondersteunen. De tips zijn opgesteld door Lieve Mark, Stichting Praat Erover, Waar Trek Jij de Lijn, Stichting Time Out, studenten en andere bezoekers van de COKE SHOW.
1. Praat met elkaar
Uit onderzoek van Waar Trek Jij De Lijn? blijkt dat negen op de tien studenten vindt dat er meer gesproken moet worden over excessief alcohol- en/of drugsgebruik. Bespreek het daarom eens op huisvergaderingen of met vrienden en probeer zo samen gewoontes te doorbreken die niet voor iedereen leuk meer zijn. Kleine gesprekken maken een groot verschil!
2. Doe mee aan een challenge
Probeer een maand zonder alcohol (Dry January) of roken (Stoptober) – je zult je fitter voelen, geld besparen en krijgt er zelfs een mooiere huid van! Je kunt ook langer dan een maand minderen met alcohol, roken en drugs door jezelf een doel te stellen, zoals trainen voor een hardloop- of roeiwedstrijd.
3. Kies voor 0.0
Geniet van alcoholvrije drankjes. Veel verenigingen bieden ze goedkoop aan.
4. Ga naar een symposium
Bezoek eens een symposium van Stichting Waar Trek Jij De Lijn?! Zij organiseren interessante evenementen in bijna elke studentenstad, speciaal gericht op studenten. Tijdens de symposia leer je veel over de gevolgen van middelengebruik voor jouzelf, je omgeving en de maatschappij.
5. Test je drugs
Laat drugs gratis en anoniem testen, bijvoorbeeld bij Brijder. Daarmee help je niet alleen jezelf, maar ook anderen: slechte drugs worden zo namelijk sneller opgespoord. En installeer de app Red Alert: die waarschuwt je met een pushbericht als er extra gevaarlijke drugs in omloop zijn.
6. Help je vereniging
Zit je bij een studentenvereniging? Goed beleid bedenken om leden verantwoordelijker om te laten gaan met alcohol, vapen, roken en drugs is uitdagend. Je kunt je bestuur helpen door met ze in gesprek te gaan over middelengebruik en jullie verenigingscultuur. Check de Studentenwelzijnswijzer hoe je dit het beste kunt aanpakken.
7. Vergroot je kennis!
Vergroot je kennis voor je gebruikt, want daarmee maak je het voor jezelf en anderen veel veiliger. Mocht je toevallig op een festival zijn, ga dan eens langs bij Unity, dat is een interactieve kennisquiz over drugs, voor en door jongeren
8. Praat erover
Wil je met iemand praten over je eigen middelengebruik of dat van een vriend(in)? Dan zijn er veel partijen die je kunnen helpen en je hoeft je echt nergens voor te schamen. Ga bijvoorbeeld in gesprek met een vertrouwenspersoon op je vereniging of bij de hulpverleners van stichting PraatErover! Of zoek contact met de experts van Brijder.
De COKE SHOW en bovenstaande tips helpen jou en je omgeving om bewustere keuzes te maken en aan de bel te trekken als dat nodig is. Samen maken we middelengebruik bespreekbaar!