Dealbreakers de podcast: hoe vonden deze jongeren hun weg uit de criminaliteit?
Waarom raken sommige jongeren betrokken bij (drugs)criminaliteit? In de zoektocht naar oplossingen wordt er vaak óver hen gepraat in plaats van mét hen. In de podcast ‘Dealbreakers’ delen jongeren, familieleden en professionals hun eerlijke en krachtige verhalen over jeugdcriminaliteit en de weg eruit. Geen onderwerp is taboe. Beluister de verhalen nu!
Dealbreakers x YOPE: Rake woorden met Jason
“Hoe zou m’n pa van boven naar me kijken? Ik was uitgeput van boos zijn en mezelf groot houden. Dit is niet wie ik ben en wie ik wil zijn.”
In deze aflevering spreekt Lamyn Belgaroui met Jason (23). Nadat Jason op zijn derde geadopteerd werd uit Haïti, kwam hij in een klein Fries dorpje terecht. Als enige jongen van kleur kreeg hij veel pesterijen te verduren. De erkenning en aansluiting waar Jason lang naar zocht, vond hij steeds vaker op straat. Na een aantal jaar in jeugddetentie te hebben gezeten, werkt hij nu als expert van YOPE mee in het adviseren en trainen van professionals uit het jeugdrecht- en zorgsysteem. Zo hoopt hij eraan bij te dragen dat beleidsplannen en professionals beter aansluiten bij de jongeren van nu.
Dealbreakers x YOPE: Rake woorden met Ilias
“Ik droomde altijd van veel geld. Geld vind ik nog steeds belangrijk, maar er zijn veel leukere dingen. Met mijn moeder en zusje iets leuks doen, of naar de sterren kijken. Onbetaalbaar.”
In deze aflevering gaat Lamyn in gesprek met Ilias (23). Ilias groeide op in Leiden binnen een traditioneel Marokkaans gezin. Op school voelde hij zich vaak niet gehoord. Toen hij voor de keuze kwam te staan om school af te maken of snel geld te verdienen op straat, was deze keuze voor hem snel gemaakt. Maar het snelle geld kwam Ilias duur te staan. Het waren zijn moeder en zusjes die hem motiveerden zijn leven om te gooien en zich te focussen op zijn nieuwe opleiding. Daarnaast zet hij zich in als expert van YOPE in voor het adviseren en trainen van professionals die werkzaam zijn in het jeugdrecht- en zorgsysteem.
Dealbreakers x YOPE: Rake woorden met Denzel
“Mijn broer overleed door het snelle geld, terwijl ik vastzat. Voor hetzelfde geld had ik ernaast gelegen. Dan had mijn moeder twee zonen moeten begraven.”
In deze aflevering interviewt Lamyn Denzel (23). Denzel zat in groep 6 toen hij in de hulpverlening terecht kwam. Maar hij voelde zich allesbehalve geholpen. Via zijn broer – zijn grote voorbeeld – en vrienden in zijn Amsterdamse buurt kwam hij in aanraking met criminaliteit. Dat leidde meerdere keren tot jeugddetentie. Na een lange, hobbelige weg laat Denzel nu zijn stem horen namens alle andere jongeren die het moeilijk hebben en in contact komen met justitie. Hij zet zich in als expert van YOPE in het adviseren en trainen van professionals die werkzaam zijn in het jeugdrecht- en zorgsysteem om zo de aansluiting met jongeren te verbeteren.
Dealbreakers x YOPE: Rake woorden met Ilias, Denzel en Nigel
Kunnen alle jongeren in de drugscriminaliteit komen? Is een dealer dader of slachtoffer? En wat hebben jongeren nodig om criminaliteit écht achter zich te laten?
Lamyn Belgaroui, trainer bij stichting Young Perspectives (YOPE), gaat met jongeren in gesprek over deze en andere vragen. Ilias, Denzel en Nigel zijn zelf betrokken geweest bij criminaliteit en hebben lange tijd vastgezeten in justitiële jeugdinstellingen. Zij vertellen hun persoonlijke verhaal. Daarmee hopen ze jongeren en professionals te bereiken, hen in te lichten over de gevolgen van criminaliteit en hoop te bieden voor de toekomst.
Dealbreakers x Willem de Podcast: ‘In de drugswereld zijn geen succesverhalen’
Chrissie van der Meijden zet zich als projectleider bij Dealbreakers ervoor in dat jongeren ver weg blijven van criminaliteit. Samen met twee jongens die de drugsindustrie van binnenuit kennen is ze te gast in Willem de Podcast. Met Marian Husken en Harry Lensink spreekt het drietal over het project Dealbreakers, over snel geld verdienen, jeugdcriminaliteit en de impact van ondermijning op jongeren.
Dealbreakers x De Moeder is de Sleutel: Als je zoon in de drugscriminaliteit belandt
Wat doe je als moeder als de politie om 7 uur op de stoep staat om je zoon te arresteren? Wat gaat er als moeder door je heen? Hoe heeft het zover kunnen komen? En belangrijker: hoe pak je de draad weer op?
In deze aflevering voert Lize Korpershoek een openhartig gesprek met Diana Sardjoe, een alleenstaande moeder wiens (toen minderjarige) zonen in de criminaliteit belandden. Nu helpt Diana met haar stichting De Moeder is de Sleutel moeders die in hetzelfde schuitje zitten.