Bij Skill School leren jongeren weer in zichzelf te geloven

Bij Skill School staat talentontwikkeling centraal bij jongeren.
BeleidsmakersDocentenHulpverlenersJongerenOuders/verzorgersJongerenwerkPerspectiefTalentontwikkeling

Skill School biedt jongeren een community waar zij hun talenten kunnen ontdekken, zelfvertrouwen opbouwen en een maatschappelijke bijdrage leveren. Sinds dit jaar kunnen ruim 1350 jongeren in Leiden, Den Haag en Ede terecht.

Gelijke kansen voor alle jongeren

Elk kind heeft talenten, maar niet iedereen groeit op in een omgeving waar deze talenten worden gezien en gestimuleerd. Dat kan ertoe leiden dat sommige jongeren thuis komen te zitten, of waardering zoeken op de verkeerde plekken. Met Skill School willen we een uitdagende en veilige plek bieden voor jongeren om te ontdekken wat ze leuk vinden, vaardigheden te ontwikkelen, nieuwe contacten op te doen en van betekenis te zijn. Een waardevolle aanvulling op het reguliere schoolprogramma en een alternatief voor de straat.

Elk kind heeft talenten, maar niet iedereen groeit op in een omgeving waar deze talenten worden gezien

Maatschappelijke diensttijd

In de gemeenten Den Haag, Leiden en Ede kunnen jongeren gedurende 6 maanden kosteloos een MDT-traject kunnen volgen dat past bij hun interesses en mogelijkheden. MDT staat voor maatschappelijke diensttijd en heeft als doel om talentontwikkeling, ontmoeting en maatschappelijke betrokkenheid bij jongeren te stimuleren. Door een subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen kon in deze drie gemeenten een Skill School openen. Skill School is open voor iedereen tussen de 12 en 30 jaar en verwelkomt specifiek jongeren voor wie support en kansen thuis geen vanzelfsprekendheid zijn.

Bij Skill School staat talentontwikkeling centraal bij jongeren.

Toekomstperspectief

Bij Skill School ontwikkelen jongeren vaardigheden als samenwerken, communiceren en doorzetten. Ze volgen workshops in een richting die ze interessant vinden, zoals ondernemen, technologie, media/kunst en jongerenwerk. Tijdens hun traject worden de deelnemers intensief begeleid door een persoonlijke jongerencoach, positieve rolmodellen en creatieve vakdocenten. De skills die ze opdoen kunnen ze direct in praktijk brengen in een zelfgekozen maatschappelijk project. Ze werken bijvoorbeeld aan een filmproductie over een maatschappelijk thema als geldzorgen voor het jongerenplatform Unseen of bouwen aan een app voor mentale gezondheid.

De MDT-ervaring biedt ook kansen na afloop van het traject. Bij Skill School is namelijk een grote groep ondernemers en opleidingen betrokken die hun bedrijf en netwerk openstellen voor werk, stageplaatsen of vervolgopleidingen. Zo bieden we jongeren realistische toekomstperspectieven die passen bij hun interesses en talenten.

Wil je meedoen aan een workshop?

Of ben jij een organisatie die zich inzet voor een maatschappelijke opgave aansluitend op onze missie, of wil je op een andere manier een bijdrage leveren aan Skill School Nederland?