‘Dealbreakers de podcast’: in gesprek met jongeren over de prijs van het snelle geld en criminaliteit

In Dealbreakers de podcast gaat Lamyn Belgaroui van Young Perspectives (YOPE) in gesprek met jongeren die vertellen over hoe het is om in de jeugdcriminaliteit terecht te komen én hoe je je leven weer op de rit kunt krijgen. “Een kleine vraag kan al veel doen: hoe gaat het met je?”

coverfoto Dealbreakers de podcast: jongere met koptelefoon

Hoe hoog is de prijs van ‘het snelle geld’? Heel hoog, weet Denzel. “Mijn broer overleed door het snelle geld, terwijl ik vastzat. Voor hetzelfde geld had ik ernaast gelegen. Dan had mijn moeder twee zonen moeten begraven.”

Met jongeren praten
Kan iedereen in de drugscriminaliteit belanden? En wat hebben jongeren nodig om criminaliteit écht achter zich te laten? Beleidsmakers, onderzoekers en andere professionals buigen zich over deze vragen. In de zoektocht naar oplossingen wordt echter vaak óver jongeren in plaats van mét jongeren gesproken. Terwijl jongeren juist goed kunnen vertellen wat zij hebben gemist of mee kunnen denken over wat nodig is in het voorkomen van jeugdcriminaliteit.

In de podcastserie komen jongeren van YOPE aan het woord die zelf betrokken zijn geweest bij criminaliteit en lange tijd hebben vastgezeten in justitiële jeugdinstellingen. Zij vertellen hun persoonlijke verhaal en hopen andere jongeren en professionals te bereiken en in te lichten over de gevolgen van criminaliteit.

Niet gezien voelen
Denzel, Ilias, Nigel en Jason kwamen op jonge leeftijd in de criminaliteit terecht. Wat begon met blowen en kattenkwaad op straat, eindigde in een flinke gevangenisstraf. Hoewel de jongens alle vier een uniek verhaal hebben, zijn er ook veel overeenkomsten. Opgroeien in een wijk met veel armoede en weinig kansen, een gebroken gezinssituatie, of een neef, broer of vrienden in het circuit. Maar naast problemen thuis of in de buurt, was er van jongs af aan een diep gevoel niet gezien te worden en er alleen voor te staan.

Dealbreakers
Met de regionale aanpak Dealbreakers wil het RIEC Den Haag voorkomen dat jongeren in de drugscriminaliteit terecht komen. Dealbreakers helpt gemeenten de samenwerking met scholen en lokale zorg- en veiligheidspartners te verstevigen, zodat jongeren die in de knel zitten eerder in beeld komen en hulp kunnen krijgen. Ook richt Dealbreakers zich op het vergroten van bewustwording van de gevolgen van drugscriminaliteit en het bieden van positief perspectief aan jongeren. De stem en verhalen van (ervaringsdeskundige) jongeren hebben hierin een belangrijke plek.

Experts bij Young Perspectives
Na een lange periode van geslotenheid, hebben de jongens hun leven weer op de rit. Voor Ilias was het zijn moeder die hem motiveerde om zijn leven om te gooien. Bij Denzel kwam de switch nadat hij in detentie een persoon ontmoette die hem écht zag en hulp bood. Elke jongere heeft zo’n soort persoon in zijn of haar leven nodig, vertellen de jongens. Als ervaringsdeskundigen hopen ze andere jongeren te motiveren en het luisterende oor te bieden dat zij zelf ooit hebben gemist. Dat doen ze vanuit hun rol als expert bij Young Perspectives , de stichting die zich inzet voor jongeren in en na detentie. Ook trainen ze met YOPE forensische professionals, om jongeren beter te begrijpen en zo het jeugdrechtsysteem te verbeteren.

Podcastserie 
De verhalen en ideeën van de jongens kunnen nu alle professionals, jongeren en ouders bereiken. Dealbreakers en YOPE hebben namelijk de handen ineengeslagen in de vorm van een podcastserie. In vier afleveringen vertellen de jonge experts aan YOPE-trainer Lamyn Belgaroui op een eerlijke, kwetsbare én krachtige manier hun verhaal. Waarom de jongens meedoen aan de podcast? Denzel: “Ik was vroeger een stille jongen. Maar nu laat ik mijn stem horen namens alle jongeren die niet durven te spreken.”

Bekijk of beluister de eerste aflevering van Dealbreakers: de podcast vanaf 4 september via de website, Youtube en ons Spotifykanaal. Elke twee weken komt een nieuwe aflevering online. De podcasts zijn geproduceerd door Redrum, in opdracht van Dealbreakers en in samenwerking met Young Perspectives.