Skill School opent haar deuren in Den Haag, Leiden en Ede

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft vanuit het landelijke programma Maatschappelijke Diensttijd (MDT) een subsidie toegekend aan de gemeentes Leiden, Den Haag en Ede. Daardoor kunnen in deze drie steden zogeheten Skill Scholen hun deuren openen. Skill School biedt jongeren een community waar zij hun talenten kunnen ontdekken, zelfvertrouwen opbouwen en een maatschappelijke bijdrage leveren. Vanaf 2024 kunnen ruim 1350 jongeren in Leiden, Den Haag en Ede terecht.

Gelijke kansen voor alle jongeren
Elk kind heeft talenten. Maar niet iedereen groeit op in een omgeving waar deze talenten worden gezien en gestimuleerd. Dat kan ertoe leiden dat sommige jongeren thuis komen te zitten, of waardering zoeken op de verkeerde plekken. Met Skill School willen we een uitdagende en veilige plek bieden voor jongeren om te ontdekken wat ze leuk vinden, vaardigheden te ontwikkelen, nieuwe contacten op te doen en van betekenis te zijn. Een waardevolle aanvulling op het reguliere schoolprogramma en een alternatief voor de straat.

Met de subsidie wordt mogelijk gemaakt dat jongeren in en rondom Den Haag, Leiden en Ede gedurende 6 maanden kosteloos een MDT-traject kunnen volgen dat past bij hun interesses en mogelijkheden. MDT is de afkorting voor maatschappelijke diensttijd: het nationale overheidsprogramma dat talentontwikkeling, ontmoeting en maatschappelijke betrokkenheid onder jongeren stimuleert. Skill School is open voor iedereen tussen de 12 en 30 jaar en verwelkomt specifiek jongeren voor wie support en kansen thuis geen vanzelfsprekendheid zijn.

Toekomstperspectief 
Bij Skill School ontwikkelen jongeren vaardigheden als samenwerken, communiceren en doorzetten. Ze volgen workshops in een richting die ze interessant vinden, zoals ondernemen, technologie, media/kunst en jongerenwerk. Tijdens hun traject worden de deelnemers intensief begeleid door een persoonlijke jongerencoach, positieve rolmodellen en creatieve vakdocenten. De skills die ze opdoen kunnen ze direct in praktijk brengen in een zelfgekozen maatschappelijk project. Ze werken bijvoorbeeld aan een filmproductie over een maatschappelijk thema als geldzorgen voor het jongerenplatform Unseen of bouwen aan een app voor mentale gezondheid.

De MDT-ervaring biedt ook kansen na afloop van het traject. Bij Skill School is namelijk een grote groep ondernemers en opleidingen betrokken die hun bedrijf en netwerk openstellen voor werk, stageplaatsen of vervolgopleidingen. Zo bieden we jongeren realistische toekomstperspectieven die passen bij hun interesses en talenten.

Zonder samenwerking geen Skill School
Stichting Skill School Nederland is een initiatief van Carlijn Pluijmakers Emmen, maatschappelijk ondernemer en oprichter van Creative Agency REDRUM en Creative Technology Academy Reducations, en Chrissie van der Meijden en Iris den Hartog, projectleider en beleidsmedewerker Dealbreakers bij het RIEC Den Haag. Dealbreakers is een aanpak waarin gemeenten, scholen, politie, justitie en jongerenwerk samenwerken met als doel voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden. Skill School verrijkt deze aanpak en is ontstaan vanuit de overtuiging dat positief perspectief, zelfvertrouwen en sociale verbondenheid bijdragen aan het terugdringen van jeugdcriminaliteit.

Naast sociaal ondernemersechtpaar Jan en Jeltje Gieles vanuit Skill School Ede, zijn ook de gemeente Leiden, gemeente Den Haag, jongerenwerkorganisaties SOL, WIJKZ en MEION, ondernemer Not Our Agency en Stichting Young Perspectives (YOPE) aangesloten. Daarnaast werkt Skill School samen met zelfstandig ondernemers, rolmodellen en niet te vergeten: met jongeren zelf!

Met deze samenwerking over verschillende domeinen, tussen publieke en private organisaties en met de doelgroep, hopen we jongeren een zo passend mogelijk traject te bieden en te bouwen aan een stevige en duurzame organisatie.

Meedoen?
Vanaf de lente van 2024 kunnen jongeren meedoen aan MDT bij Skill School in drie gemeenten. Wil jij meedoen of wil je jouw kind, leerling of iemand anders in je omgeving aanmelden? Leuk! Stuur ons een email naar hello@skillschool.nl of via www.skillschool.nl en wij nemen graag contact met je op!

Ben jij een organisatie die zich inzet voor een maatschappelijke opgave aansluitend op onze missie, of wil je op een andere manier een bijdrage leveren aan Skill School Nederland? Neem contact met ons op via hello@skillschool.nl