Wegwijzer voor domeinoverstijgend samenwerken binnen gemeenten

BeleidsmakersJeugdaanpakOndermijning

Wat kunnen gemeenten doen om jongeren beter te beschermen tegen georganiseerde criminaliteit? Eén ding staat vast: een goede samenwerking tussen het veiligheidsdomein en sociaal domein is noodzakelijk. Met een nieuwe wegwijzer helpt de VNG gemeenten de samenwerking te versterken.

Samenwerking essentieel voor aanpak kwetsbare jongeren

Criminelen maken steeds vaker misbruik van jongeren in kwetsbare situaties. Ze zetten hen in voor kleine taken, zoals het doorgeven van berichten of het ophalen van pakketjes. Wat onschuldig begint, kan snel uitmonden in een diepere betrokkenheid bij criminaliteit. Gemeenten spelen een cruciale rol in het voorkomen van deze problematiek. Om dit effectief te doen, is samenwerking tussen het sociaal domein en het veiligheidsdomein noodzakelijk.

Handvatten voor samenwerking

De nieuwe wegwijzer helpt gemeenten de samenwerking tussen de domeinen te versterken. Het document biedt een overzicht van belemmeringen die gemeenten kunnen tegenkomen, zoals cultuurverschillen, onduidelijke taakverdelingen, inefficiënte processen of vraagstukken rondom gegevensdeling. Het document biedt geen kant-en-klare oplossingen, maar levert wel waardevolle inzichten, suggesties en concrete voorbeelden van succesvolle samenwerking uit de praktijk.

Dealbreakers als goed voorbeeld

Eén van de voorbeelden die naar voren komt is de regionale aanpak van Dealbreakers. Dealbreakers helpt gemeenten hun samenwerking te versterken tussen het sociaal en veiligheidsdomein en andere partners zoals scholen, politie, Openbaar Ministerie en Zorg- en Veiligheidshuizen. Daarnaast biedt Dealbreakers gemeenten praktische handvatten om medewerkers, zoals jongerenwerkers, te helpen vroegtijdige signalen van criminaliteit te herkennen en snel en passend te reageren.

Voor én door gemeenten

De wegwijzer is bedoeld voor alle gemeenten in Nederland om van te leren en aan te passen aan hun eigen context. De informatie voor deze wegwijzer is verzameld in samenwerking met 26 gemeenten. Door middel van verschillende gesprekken zijn er gegevens verzameld, gebundeld en samengebracht in deze wegwijzer. Deze wegwijzer is dus echt gemaakt voor én door gemeenten.

Bekijk de wegwijzer hier!

Meer weten over de integrale aanpak van Dealbreakers?